ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Hoe worden strips gemaakt?

Voordat jouw favo strips in Tina staan, is er al heel wat werk aan vooraf gegaan! Wat moet er allemaal gedaan worden voor een Tina strip getekend is? Op deze pagina vind je alle informatie, met afbeeldingen!

Stap 1: Scenario

Het begint met de schrijver, ook wel scenarist genoemd. Die bedenkt eerst in het kort een leuk idee voor een verhaal, ook wel een plot genoemd. De stripredacteur leest het en kijkt of het wat voor Tina is. Zo ja, dan maakt de schrijver er een scenario van. Daarin staat precies wat er in elk plaatje moet gebeuren en wie wat zegt (en dat staat dus later in de tekstballonnetjes).

Stap 2: Striptekenaar

Dat scenario gaat naar de striptekenaar. Voor Tina werken zowel Nederlandse als Spaanse tekenaars. Als het verhaal naar Spanje moet, wordt het Nederlandse verhaal eerst vertaald, zodat de Spaanse tekenaar weet wat hij of zij moet tekenen.

Stap 3: Plaatjes

De tekenaar maakt de plaatjes bij het verhaal. Sommigen doen dat op grote vellen papier, anderen op de computer. Daarna sturen ze het naar Tina. Maar dan is ’t nog niet klaar!

Stap 4: Tekstballonnen

Je wil namelijk ook graag weten wat de mensen in de plaatjes te zeggen hebben. Dus… er moeten nog balloons (tekstballonnen) in de strip komen. Dat gebeurt bij een letterstudio.

Stap 5: Kleur

De strip moet ook nog worden ingekleurd. Vroeger gebeurde dat met de hand, maar nu met de computer. En daarom worden de strippagina’s die op papier staan, eerst ingescand.

Stap 6: Titels

De strip is bijna af. Als laatste worden de titelbalkjes, de stripcode en het woordje ‘Einde’ bij de strip gezet. Dat doet de vormgeving. De stripcode is eigenlijk een soort nummertje. Elke nieuwe strip krijgt een eigen code, zodat de strip voor altijd makkelijk terug te vinden is.

En dan…

En dán kan de strip eindelijk naar de drukker!

Natuurlijk zijn er allerlei uitzonderingen. Sommige tekenaars kleuren zelf hun strips in en/of maken zelf de balloons met tekst.

Wil je meer weten over Tina? We hebben allerlei informatie verzameld voor jouw Tina spreekbeurt!

Ook interessant?

spreekbeurt-voorkant-vk.jpg

Tina’s voorkant

Lees meer
spreekbeurt-begonnen-vk.jpg

Hoe is Tina begonnen?

Lees meer
spreekbeurt-wistjedat.jpg

Wist je dat…

Lees meer
scroll naar boven