ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Het blad

Tina is een weekblad, dat betekent dat er elke week een splinternieuwe Tina voor je klaarligt. Wist je dat elke week maar liefst 38.000 nieuwe Tina’s worden gedrukt? Daarvan ploft het grootste deel bij abonnees op de deurmat en de rest wordt verkocht in de winkel. Een Tina bestaat uit 52 bladzijdes en staat vol met strips, leuke tips en je favo sterren.

Het duurt megalang om één Tina te maken. Door de redactie wordt aan wel drie verschillende Tina’s tegelijk gewerkt. Daar komt veel bij kijken, zoals het regelen van sterren voor een interview. En als de interviews gedaan zijn, heb je alleen nog maar de tekst. Dat moet nog mooi gemaakt worden met coole kleuren en toffe foto’s. Dat doet de vormgeving, zij zorgen ervoor dat Tina er elke week mooi uit ziet. Daarna kijkt een strenge redacteur of er nog een taalfoutjes in zitten, oeps! Elke bladzijde wordt door heel veel mensen bekeken voordat hij naar de drukker mag.

In Tina staan wekelijks vaste onderdelen, dit noem je rubrieken. Zo ken je natuurlijk de shoppingpagina, lees je het sterrennieuws en staan er elke week superleuke spelletjes of quizjes in Tina. Op de eerste pagina, de postpagina, kunnen lezeressen hun eigen foto insturen en zelf in Tina komen! Ook wordt een abonnee in het zonnetje gezet in de rubriek Mazzelmeid van de week.

Al deze rubrieken worden ingedeeld met behulp van een plank. Een plank is een overzicht van alle pagina’s die in Tina moeten komen. Dankzij een plank kan de redactie goed zien welke bladzijdes mooi staan naast elkaar en welke niet. En zo weet je ook zeker dat elke bladzijde gevuld is en er geen witte bladzijdes in Tina komen!

Wist je dat op bijna de helft van alle bladzijdes in Tina strips staan? Heel veel strips worden speciaal voor Tina getekend, zoals Tina, Suus & Sas, Roos, Sfinx, Prinses Simone en Lotta. Andere strips worden gekocht uit het buitenland en krijgen een nieuwe Nederlandse tekst. Een van de allerbekendste strips uit Tina is Noortje. Noortje staat al 44 jaar in Tina. Grote kans dat je juf of moeder die strip dus ook kent! Wil je meer lezen over hoe strips worden gemaakt? Klik dan hier.

De datum waarop alle bladzijdes van een Tina klaar moeten zijn heet een deadline. Iedereen moet zich daar aan houden, zodat Tina op tijd naar de drukker kan. En er elke donderdag een nieuwe Tina op je deurmat ligt!

Als de redactie en vormgeving Tina helemaal af hebben gemaakt worden de bladzijdes naar de drukker gestuurd. Dat gaat via een speciaal programma op de computer. De drukker ontvangt de bladzijdes en checkt deze nog één laatste keer: is het formaat goed? Zijn de kleuren mooi? En valt er niks van de pagina’s? Als het allemaal klopt gaat de drukker aan de slag met het printen. Na het drukken worden de Tina’s verspreid naar de abonnees en de winkels.

Je kunt nog veel meer te weten komen over Tina:

  • Hoe is Tina begonnen?
  • Tina’s voorkant
  • Hoe worden Tina strips gemaakt?
  • Tina Festival
  • Tina op Instagram
  • TinaTV op YouTube
  • Tina’s woordenlijstje
  • Wist je dat?

Ook interessant?

spreekbeurt-instagram-vk-2.jpg

Tina op sociale media

Lees meer
spreekbeurt-woordenlijst-vk.jpg

Tina’s woordenlijstje

Lees meer
spreekbeurt-begonnen-vk.jpg

Hoe is Tina begonnen?

Lees meer
scroll naar boven