ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Leer Betje kennen: de stripmaker van Rei & Lieve

Hoe komt het dat je zo mooi kan tekenen?

Door het heel veel te doen! Een paar jaar geleden heb ik mezelf de opdracht gegeven om iedere dag minstens twintig minuten te tekenen. Ik tekende in een boekje en kon zo goed zien hoe ik elke pagina een klein beetje beter werd. Ik vind dat heel leuk aan tekenen: ook als je het al heel lang doet, kun je altijd nog beter worden.

Hoe ben je begonnen als stripmaker?

De tekeningen die ik iedere dag maakte waren ‘comic journals’. Dat is een dagboek, maar met tekst en tekeningen, een soort strip dus. Ik was daar al best lang mee bezig toen ik me herinnerde dat ik dat als kind ook al deed. Eigenlijk ben ik dus een geboren stripmaker, alleen was ik dat een tijdje vergeten en maakte ik jarenlang alleen tekeningen bij de teksten van iemand anders.

Betje Ton

Kun je kort vertellen waar Rei & Lieve over gaat?

Lieve is nogal driftig en dat brengt haar vaak in de problemen. Gelukkig heeft ze een lieve vriendin, Rei, die voor alles wel een oplossing weet.

Hoe kwam je op het idee voor Rei & Lieve?

Ik was bezig met een klus op mijn computer, maar het programma crashte steeds. Daar werd ik zo boos van, dat ik zin had om mijn computer uit het raam te gooien. Ik besloot daarom maar even wat anders te doen en wat te gaan schetsen voor de Tina strip.

Dat was natuurlijk heel verstandig van me, maar de boosheid zat er nog steeds. Daarom verscheen er een heel boos meisje op het papier. Dat werd uiteindelijk Lieve. In het echt gooide ik natuurlijk niet met mijn computer, maar in de strip kon ik dat via Lieve wel doen. Best lekker hoor, dat je je dan toch even kunt laten gaan.

Wat wil je bereiken met de strip Rei & Lieve?

We doen allemaal wel dingetjes waar we niet trots op zijn. En vaak zijn we heel streng voor onszelf. Dan denken we dingen als: waarom ben ik toch zo’n driftkikker?! Waarom doe ik steeds zo stom? Maar dat stukje is maar een klein deel van wie je bent. En zelfs zo’n slechte eigenschap heeft ook mooie kanten. Dit wil ik graag laten zien met deze strip. 

Hoe is het om een strip in Tina te krijgen?

Ik las vroeger zelf Tina. Vooral de strips van Noortje vond ik erg leuk. Ik vind het heel bijzonder dat ik nu met mijn eigen stripfiguren in Tina sta.

Wat is je beste tip voor lezers die stripmaker willen worden?

Koop een schetsboekje en vul iedere dag één pagina. Probeer niet te veel van de tekeningen te verwachten. Je kunt bijvoorbeeld een wekker zetten voor twintig minuten en dan gewoon tekenen wat in je opkomt.

Kijk er pas weer naar als je het boekje vol hebt. Je zult zien dat de laatste tekeningen van het boekje beter zijn dan de eerste. Dat is jouw ontwikkeling en daar gaat het om. Je moet je werk niet vergelijken met dat van iemand anders, maar met dat van jezelf van een tijdje geleden. Op die manier word je beter en blijft het tekenen ook leuk.

Ontdek hier meer over de strips in Tina!

Ook interessant?

ko9zjv2l83r9_card_image_1710.png

Leer Charlotte kennen: de stripmaker van Amy’s Tekenclub

Lees meer
735_beeld-post-tina-vk.jpg

Schitter in Tina met je eigen foto!

Lees meer
Sjabloon-website-beeld-vierkant.jpg

4 tips voor jouw perfecte nieuwe fiets!

Lees meer
scroll naar boven